Бившият директор на държавното млекопреработвателно предприятие Ел Би Булгарикум Владимир Русев

...
Бившият директор на държавното млекопреработвателно предприятие Ел Би Булгарикум Владимир Русев
Коментари Харесай

„Ел Би Булгарикум“ не е продавала на загуба, категоричен е бившият й шеф

Бившият шеф на държавното млекопреработвателно дружество " Ел Би Булгарикум "  Владимир Русев дефинира като неуместни изказванията на министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, който сезира прокуратурата за нарушавания, коствали обилни загуби на компанията - близо 1,5 милиона лв.. Причината съгласно представителите на страната - неизгодни контракти, съзнателно непрекратявани, както и погрешно ценообразуване на продаваните артикули.

" Твърденията на министъра са неуместни и манипулативни. Да се твърди, че е продавано под себестойност и сдружението надали не е водено към банкрут, е несериозно. Ние заварихме два контракта за доставки на първични материали, на сурово мляко на извънредно повишени цени - с 40 ст. над пазарната стойност, като договорите бяха подписани за над 6 милиона литра мляко, т.е. сдружението щеше да бъде ощетено с над 2,4 млн. лв. за 10 месеца ", изясни Русев.

Фирмите, с които били подписани въпросните неизгодни контракти, били и медиатори, а не производители, като едната била записана единствено седмица преди сключване на контракта.

Когато обаче Русев и екипът му встъпили в служба, твърди някогашният шеф, били предприети редица оптимизации в доставните цени, както и в самите процеси в сдружението.

" Намалихме цените на чисто търговски принцип ", безапелационен е той.

И уточни - дружеството е продавало на облага, а не както твърди сегашната власт - на забележителна загуба, за което свидетелствали и финансовите доклади. Увеличени били обаче редица разноски, измежду които тези за заплати - с 2 милиона лв.. " Заплатите на чиновниците не са увеличавани от 13 години. С 38% ги увеличихме. 1 милион разноски имаме и от амортизация на финансови активи, както и 400 хиляди имаме за външни услуги, а не както се внушаваше, че били 5 милиона. И те са главно за превоз ", изясни още Владимир Русев.

Освен комерсиална, държавната компания има и обществена цел, добави той, като с обстоятелството, че се е продавало на по-ниски, въпреки и носещи облага, цени, се е спомогнало за намаляването на инфлацията.

Русев предложи - с цел да няма непрекъснати рокади и промени в политиката на ръководство на компанията, то следва да се изготви дълготрайна тактика за развиване на сдружението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР